Залежність, біль і шлях зцілення. Дофамінова гойдалка домів гороскопа 6-12

Як астрологія може стати дороговказом до подолання залежності та повернення до нормального життя

У цьому дописі я розповім, як, поєднуючи досягнення сучасної нейронауки та класичної астрології, можна створити дорожню карту виходу із залежності. Тут я наведу кілька цитат із книги Анни Лембке, відомого американського вченого, психіатра та нарколога «Дофамінове покоління. Де межа між болем і задоволенням» і в кінці покажу кілька прикладів натальних карт людей, яким вдалося здолати свої залежності та продовжити жити повноцінним життям. Як їм це вдалося? Підказка – в самих натальних картах.

addiction залежність

Згадану книгу наполегливо рекомендую всім, кого торкнулася проблема залежностей особисто або опосередковано, через членів родини. І, безумовно, це «маст рід» для астрологів-консультантів (не тільки астрологів, звичайно), які налаштовані на дієву допомогу клієнтам. Вона видана в якісному українському перекладі, доступна також аудіо версія (я починав з неї). 

«Зараз ніхто з нас не захищений від проблем залежності. Якщо ви ще не знайшли власний наркотик, то невдовзі він неодмінно з’явиться на одному з вебсайтів у вашому полі зору»

Анна Лембке

1. Що таке залежність

Залежність визначають як тривале і компульсивне споживання алкоголю, наркотиків чи нав’язливу поведінку (ігри, секс, їжа, соцмережі) попри згубні наслідки для себе та інших людей.

Здається, в останні десятиліття кількість людей із різноманітними залежностями збільшилася мало не в рази. Це відчувається зокрема і по астрологічних консультаціях. Наша психіка еволюційно не пристосована працювати в умовах, коли не потрібна щоденна боротьба за життєві ресурси, тому ми потребуємо постійного впливу штучно створених стимулів для отримання дофаміну (біохімічний «ключ», що викликає знайоме кожному з нас солодке очікування задоволення). «Збільшення доступності, кількості, різноманітності та дієвості стимулів, що забезпечують позитивне підкріплення, у наш час просто вражає. Смартфон — це свого роду сучасний шприц, який цілодобово вводить цифровий дофамін мережевому поколінню».

В процесі читання книги у людини, знайомою з традиційною натальною астрологією, одразу спливають паралелі з інтерпретацією пари протилежних домів гороскопа 6-12. 

У цій статті я пропоную поглянути на «роботу» цієї пари 6-12 через призму психології та нейробіології в контексті теми залежностей і спроб їх позбутись.

Залежність в гороскопі це 12-й дім – речі або дії, якими ми шкодимо самі собі.

6 дім це (в тому числі) – біль, дискомфорт, самообмеження, примус, обов’язок, все, що потребує зусиль над собою.


2. Біохімія залежностей. Гойдалка болі та задоволення

Ключова цитата, яка дає розуміння, як працює механізм протидії-врівноваження по осі домів 6-12:

Задоволення і біль поруч

Окрім відкриття дофаміну, нейробіологи з’ясували, що задоволення й біль обробляються в ділянках мозку, які частково збігаються, а також діють на основі механізму опонентних процесів. Інакше кажучи, задоволення й біль працюють як терези.

Уявіть собі, що в нашому мозку є терези, що нагадують гойдалку на дитячому майданчику. Коли на них нічого немає, вони розташовані горизонтально.

Коли ми відчуваємо задоволення, у шляху винагороди виробляється дофамін, і шальки терезів схиляються у бік задоволення. Що більше й швидше схиляються наші шальки терезів, то більше задоволення ми відчуваємо.

залежність в гороскопі лікування
Проте ці терези мають одну важливу властивість — їхні шальки прагнуть залишатися у горизонтальному положенні, тобто суто технічно — у рівновазі. Вони не люблять надто довго бути перехиленими у той чи інший бік. Отже, коли терези схиляються у бік задоволення, то починають діяти потужні механізми саморегулювання для того, щоб знову їх вирівняти. Це не потребує усвідомленої думки чи зусилля волі. Це просто відбувається, як рефлекс.

Я часто уявляю собі цей механізм саморегулювання так: маленькі гремліни стрибають на той бік терезів, де розташований біль, щоб урівноважити бік задоволення. Ці гремліни уособлюють дію гомеостазу — фізіологічної енергії, необхідної для повернення будь-якої органічної системи у стан рівноваги.

залежність в гороскопі лікування

Щойно шальки терезів вирівнюються, вони продовжують рухатися, спрямовуючись у бік болю.

залежність в гороскопі лікування

У 1960-х соціологи Соломон і Корбіт назвали таку взаємодію між задоволенням і болем теорією опонентних процесів: «Будь-яке тривале або повторюване відхилення від гедонічної чи афективної нейтральності ... має свою ціну». Такою ціною є післядія, протилежна стимулові за значенням — як у старому прислів’ї: хто високо злетить, той низько впаде

Толерантність або нейроадаптація

Це один з ключових факторів виникнення залежності. Щоб уникнути подальшого наростання неприємних відчуттів після схилення гойдалки у бік 6 дому (біль), нам потрібна більша кількість задоволень на лівому боці (12 дім).

Коли людина потребує більше речовини, щоб відчути задоволення, або отримує менше задоволення від певної дози, це називається толерантністю або нейроадаптацією.

У разі тривалого вживання великої кількості наркотиків рівновага між задоволенням і болем зрештою схиляється у бік болю. Заданий рівень гедонічних відчуттів (задоволення) змінюється; водночас здатність відчувати задоволення слабне, тоді як уразливість до болю посилюється. Це можна уявити собі так: на тому боці терезів, де розташований біль, гремліни немов розбивають табір, розклавши на додачу надувні матраци й переносні барбекю.

залежність в гороскопі лікування

Парадокс у тому, що гедонізм (прагнення до задоволення заради задоволення) призводить до ангедонії, тобто нездатності отримувати будь-яке задоволення.


3. Як вийти із залежності

Отже, ми зрозуміли, як виникає залежність. Але чи є вихід із порочного кола? Так. Але за певних умов.

Ключ до врівноваження механізму розхитаної та хворої дофамінової гойдалки, як ви вже здогадались, лежить на осі домів гороскопа 6-12. Тут моя думка практикуючого астролога повністю збігається з висновками вчених і лікарів, включаючи автора книги, хоча я дійшов до неї практично навпомацки.


Варто знову нагадати собі, які поняття включають 12 та 6 доми.

12 дім (лівий бік гойдалки або ліва шалька терезів):

Всі види ескапізму, втечі від реального життя, від болю реального життя в уявну реальність; всі види залежностей.

6 дім (правий бік гойдалки):

Всі види болю та дискомфорту. Самообмеження та самопожертва. Те, що ми мусимо робити, що потребує зусилля, обов’язок, служіння, відповідальність.



Як працює механізм урівноваження гойдалки 6-12 з точки зору нейронауки? 

Ми маємо навантажувати 6-й дім!


Натискання на той бік терезів, де розташований біль, може призвести до його протилежності — задоволення. Однак на відміну від натискання на шальки задоволення, під впливом болю дофамін виробляється опосередковано й може бути стійкішим. Тож як це працює?

Біль спричиняє задоволення, запускаючи в організмі власні механізми регулювання гомеостазу. У цьому випадку після первинного больового стимулу гремліни починають стрибати на той бік терезів, де розташоване задоволення.

залежність в гороскопі лікування

Задоволення, яке ми відчуваємо, — це природна й рефлекторна фізіологічна реакція організму на біль. Наприклад, умертвіння тілесної плоті шляхом голодування й самокатування, до чого вдавався Мартін Лютер, могло викликати у нього деяке піднесення, нехай навіть з релігійних міркувань.

За умови багаторазового впливу болю заданий рівень наших гедонічних відчуттів зміщується у бік задоволення таким чином, що ми стаємо менш уразливими до болю, а наша здатність відчувати задоволення з часом посилюється.


Деякі з висновків із книги Анни Лембке:

  • Невпинне прагнення до задоволення (та уникнення болю) спричиняє біль.
  • Одужання починається з визнання своєї залежності та з утримання. Утримання переналаштовує шлях винагороди у мозку і водночас нашу здатність насолоджуватися простішими задоволеннями.
  • Натискання на той бік терезів, де розташований біль, забезпечує стійкіше джерело дофаміну й переналаштовує шлях винагороди на задоволення.



І нарешті, анонсований мною на початку астрологічний шлях виходу із залежності, який вражаюче співпадає з біохімічними процесами в організмі.

Загальна схема на етапі визнання клієнтом своєї проблеми і готовності до її подолання виглядає напозір просто:

Я готовий до самообмежень (6-й дім) → заради (аспект) → цього (аспектована планета).

Звичайно, на практиці все не настільки механістично. Астролог має працювати з комплексом даних – це основні акценти гороскопа, схильності людини, її попередній досвід та нинішній статус, астрологічно обгрунтоване визначення темпераменту і багато іншого. Тобто, автоматична інтерпретація «на льоту» тут не спрацює, ми змушені вдаватися до повноцінного аналізу натальної карти.

Для астрологів: під «6-м домом» я маю на увазі правителя дому по класиці. Аспекти враховую тільки мажорні, аспектовані планети – тільки правителі домів по класиці (септенер). Раджу дослідити інші цікаві нюанси (вони є!) – планети в шостому, включаючи вищі, нерухомі зірки, вплив інших ключових патернів гороскопа. Якщо у вас поки немає карт власних клієнтів, непогана база з біографіями є на Astro-Databank.


4. Натальні карти людей, які подолали залежність

А тепер, тримаючи в голові запропоновану мною схему, дивіться на приклади. Когось із вас вони здивують, а когось вразять. А комусь, я сподіваюсь, дадуть надію.

Я навмисно взяв натальні карти відомих акторів (час народження точний – «А» та «АА»), оскільки, крім того, що вони впізнавані люди, деякі з них охоче діляться в ЗМІ подробицями таких делікатних тем, як залежності (в наших прикладах – перемоги над залежностями) і надають дозволи лікарям реабілітаційних центрів оприлюднювати свої історії. Поки що ніхто з моїх клієнтів такого дозволу не надав (і я їх розумію – на жаль, у нас такі люди досі стигматизовані, навіть ті з них, хто мужньо і з честю подолав свою залежність), тому публічно їхніх гороскопів не буде. Але мене їхні натальні карти так само вражають – разом з історіями драм, падінь і перемог цих людей. 


Анджеліна Джолі 

Чудова актриса та видатна жінка. Наркозалежність з підліткового віку, все було більш ніж серйозно, кілька разів на межі смерті. Її біографія та власні спогади є у відкритому доступі. У першій усвідомленій спробі відмови від речовин ключову роль зіграв її перший чоловік. Проте шлюб проіснував недовго, незабаром вона повернулася до вживання. Але, на щастя, сьогодні Анджеліна Джолі вже більше 20 років веде тверезий і при тому дуже активний спосіб життя. За її власним визнанням, найпотужнішим стимулом для відмови і найбільшим джерелом натхнення для неї стало материнство. Діти стали для неї навіть чимось більшим, ніж для інших матерів. Кілька разів на різних психологічних сайтах я зустрічав фразу «залежність від дітей» як механізм компенсації, коли спеціалісти змальовували її психологічний портрет. Дітей у цієї самовідданої жінки шестеро, троє з них – прийомні.

Анджеліна Джолі

В її карті бачимо точний трин управителя 6 Юпітера до Сатурна (управитель 7 дому) – перший шлюб міг, але не став початком остаточної відмови від наркотиків.

Тут ми також бачимо феномен, на який я звернув увагу раніше у кількох картах – за наявності аспекту управителя 6 до свого диспозитора той відіграє досить суттєву роль у зціленні. У Анджеліни це дуже сильний Марс, і це з’єднання, хоча й широке. Можна було б подумати про кар’єру як про стимул до відмови (Марс у неї править 10-м домом), і якоюсь мірою так воно й було – початок зйомок «Лари Крофт» дав поштовх до тверезості. Але я практично впевнений (це очевидно з її біографії), що тут зіграв головну роль Марс в якості правителя 5-го – діти, материнство стали для неї сенсом життя і витіснили наркотики назавжди.

Стежимо за розвитком подій по схемі:

Я готова до самопожертви (Юпітер) → заради (з’єднання зі своїм диспозитором Марсом) → материнства і служіння дітям (Марс править 5 домом).


Джон Гудман

Незабутній і чарівний Волтер Собчак з «Великого Лебовскі». Алкогольна залежність довгі роки, повна тверезість з 2007 року. Після кількох невдалих спроб кинути зрештою рішення про госпіталізацію і остаточна відмова від алкоголю прийшли через назрілий неминучий крах кар’єри.

Джон Гудман

Тут честолюбство і почуття своєї місії з вираженим 10-м домом карти взяли гору – управитель 6 Сатурн в аспекті з Меркурієм, управителем кар’єри і з Місяцем, який також має відношення до кар’єри і до переваг соціального статусу.

Я готовий до самообмежень (Сатурн) → заради (аспекти) → своєї місії, соціалізації та єдиного, що вмію робити найкраще - роботи (Меркурій та Місяць).


Роберт Дауні молодший

Алко- та наркозалежність з молодого віку. У його випадку не допомогло ні ув’язнення, ні крах кар’єри, який практично відбувся. Проте ультиматум, поставлений вдома у 2003 році, спрацював. Актор нарешті пішов на реабілітацію і нині повністю одужав.

Роберт Дауні молодший

Правитель 6 Сатурн в опозиції до Марса, який править 4-м домом родини. Свою роль, безумовно, відіграла і програма «12 кроків», і йога, і духовні практики (Марс також керує 9-м домом карти), але поштовхом і ключем до тверезості стала на той момент новостворена сім’я (згодом у них народилися діти).

Потреба у справжній власній родині врятувала не тільки кар’єру актора, але ймовірно і життя.

Я готовий до жорстких обмежень і зусиль над собою (Сатурн) → заради (опозиція до Марса) → родини своєї мрії (аспектована планета – правитель 4-го дому).


Марк Волберг

Наркозалежний з підліткового віку, потрапив до тюрми за серйозний злочин, скоєний під впливом наркотиків. Історія одужання довга та драматична (проте щаслива).

Правитель 6-го Юпітер у потрійній опозиції до зв’язки Меркурій-Венера-Сатурн. Маємо немало шансів (вони, власне, всі й спрацювали). Аспектовані планети управляють 9, 4 і 5 домами карти.

Марк Волберг

«Я ніколи не зміг би змінити своє життя і досягти такого успіху й любові, які я маю сьогодні у своєму світі, без моєї віри» - це вже тверезий і, як бачимо, щасливий Волберг. 9 дім – священик отець Флавін був першим, хто почав працювати з неблагополучним Марком. 

Остаточна відмова від усіх речовин, включаючи алкоголь та умовно легкі канабіс і навіть тютюн, відбулася дещо пізніше. У віці 40 років актор побоявся ризикувати цілісністю своєї молодої на той час родини. Найбільш потужним стимулом для повного одужання, за його словами, стали діти, яких Марк не захотів піддавати впливу, якого зазнав сам у дитинстві, наповненому алкоголем та наркотиками. 

Я відмовляюся від свого способу життя (Юпітер) → в ім’я (опозиція до трьох планет в Тельці) → своєї віри, родини та дітей (аспектовані планети управляють 9-м, 4-м та 5-м домами).


Саме так виглядають чотири етапи на шляху до зцілення:

1. Визнання своєї залежності

2. Пошук більш стійкого джерела дофаміну через зв’язки 6-го дому

3. Занурення в досвід реального життя

4. Цілковите одужання

Жоден з них оминути неможливо. 


Удачі та здоров’я нам усім. 

І сил – особливо тим, хто вирішили піднятися вгору, не доходячи до дна. 


Звертайтесь до мене за астрологічною консультацією через email: zakaz@astromenu.com

або оберіть потрібний вам вид консультації тут

Дописати коментар

Дякую за коментар! Він з'явиться тут, як тільки я його промодерую. Це швидко :)

Нові Старіші