PlanetDance. Безкоштовна астрологічна програма з преміум функціями

Огляд професійного (проте, доступного безоплатно) астрологічного софту для Windows 

Одразу зазначу, що попри деякі зауваження, Planetdance здатна скласти конкуренцію комерційним програмам (а деякі з них, вельми недешеві – залишає далеко позаду). Ряд модулів мають дуже небагато аналогів у світі astro-software, а різноманітність запропонованих Planetdance технік приємно дивує.

В цілому – програма сподобалась (інакше б я не писав цього огляду) і найімовірніше стане одним із моїх робочих інструментів.

Planetdance підтримує англійську, французьку, німецьку, італійську, голландську, польську та іспанську мови. 

Для кого ця програма:

  • Для орієнтованих на серйозну астрологію, яка своїми техніками та філософією сягає класики.
  • Для допитливих – це ключове. В тому числі, для допитливих початківців, які налаштовані саме на вивчення астрології, а не на готові швидкі інтерпретації.
  • Для астрологів зі стажем, відкритих до нового досвіду – тут є дещо цікаве.
  • Для тих, хто не хоче залежати від застарілого платного софту і шукає надійну підстраховку.

Кого програма розчарує:

  • Орієнтованих на розважальну астрологію, на швидке «розуміння» з чужими готовими текстами.
  • Тих, хто зовсім не розуміє астрологічної термінології та хоча б на початковому рівні не володіє однією з перелічених вище мов – з нуля буде важко.


Автор програми Jean Cremers, старий хіпі, програміст і музикант, у відповіді на мій лист у першу чергу висловив солідарність з Україною через широкомасштабне вторгнення росіян. 

Також він одразу зауважив, що Planetdance це результат не тільки його особистої роботи, програму допомагали створювати багато людей, а класичний, ведичний і середньовічний розділи зроблені його другом Ed Gillam. І люб’язно запропонував допомогу в разі потреби, а також порадив звертатись із запитаннями на форум

(До речі, форум дійсно живий, активний і відкритий до запитань і обговорень).

По суті, Planetdance є міжнародним волонтерським проектом, відкритим до співпраці (і до українізації інтерфейсу добровольцями, які розбираються в програмуванні та в астрології одночасно).

заставка Planetdance 
Стартова привітальна заставка Planetdance 😊

Програма працює з більш ніж 20 системами домів, будує та аналізує натальні, хорарні, подвійні, потрійні та мульти-карти – прогностичні та синастричні, композити та середні карти (карти Девісона), карти мідпойнтів і дуже багато іншого. 


Особливості програми Planetdance

  • Все-в-одному – тут зібрані найрізноманітніші методи аналізу, програма не «ідеологізована» в поганому значенні слова, тобто не обмежена якоюсь однією астрологічною школою
  • Потужний блок класичної астрології (елліністичної та середньовічної, адаптованої під сьогодення)
  • Детальний аналіз хорарної карти
  • Кілька цікавих та корисних розділів і модулів сучасної астрології
  • Ведичний блок
  • Зручний Help, який часом дає вичерпні відповіді на питання про техніку, яку ми збираємось застосувати для аналізу карти


1. Налаштування

Основні налаштування – через верхнє меню: Options-Settings.

У вкладці General раджу одразу поставити звичний формат дат, вибрати систему термів та трипліцитетів, якій ви віддаєте перевагу, та поставити галочку Use Enigma font (з максимальними розмірами символів та об’єктів). 

Обов’язково відкоригуйте Rulers знаків на вкладці Extra (замінити на традиційних управителів, наприклад).

Для Fixed Stars я зменшив орб до 1°.

У вкладці Classic можна вибрати візуальне відображення якоїсь системи термів і деканів по зовнішньому колу.

З усім іншим в Settings можна розібратись і налаштувати пізніше.


Випадаюче меню Options-Planets/Aspects-Single Wheel та Bi Wheel 

Тут ви вибираєте щось із запропонованих наборів аспектів (їх можна відредагувати під себе).

🔔 Раджу не забути поставити галочки «In Sign» і для Single, і для подвійної карти тим, хто тяжіє до традиційного підходу.

Установіть Options-Default Place на своє місто (можна відкоригувати координати, якщо ви фанат точності).

Через випадаюче меню Options-Edit Colors/Symbols ви встановлюєте свої кольори для знаків Зодіаку, ліній аспектів та планет. 

Цих налаштувань для початку роботи вистачить.

Головний екран Planetdance

 Головний екран Planetdance


✅ По суті, весь аналітичний блок ділиться на вкладку Horoscope – це аналіз статичної карти і вкладку Time – аналіз змін у часі.

Horoscope

Тут величезний масив даних. Зупинюсь на найцікавішому з моєї точки зору.

Arabics 

Відображаються формули обчислення арабських частин, парси дублюються в інших модулях. Їх тут величезна кількість.

Календар 

Корисний модуль, де у форматі настінного календаря показані аспекти вибраних нами транзитних + прогресивних планет до вибраних натальних з вибраними нами аспектами.

Cartography 

Простий, але наочний модуль астрокартографії.

Classical 

Раджу звернути увагу на цей розділ, присвячений елліністичній астрології.

Circumambulations through the Bounds 

Прохід Асцендента по термах у первинних птолемеєвських дирекціях.

Прохід Асцендента по термах у первинних птолемеєвських дирекціях

 

Ed Greek Horoscope – багатющий модуль елліністичних технік

Антиси і контрантиси, додекатеморії, різні варіанти лотів, варіації Валенса і Паулуса, аналіз сект планет, аналіз карти по Валенсу, з’єднання планет із зірками, Мономойрія (Monomoiria – треба гуглити і читати, інформація є).

Для любителів заглиблюватись у безодню – елліністичний блок вираховує Предомінатора, Ойкодеспота (oikodespotes), Kurios та інші показники карти, від самих назв яких кров холоне в жилах.

Добре, що в цьому блоці (як і в усіх інших) є детальний Help, там подано всі пояснення. (Якщо ви зовсім далекі від елліністичної астрології, краще цей блок відкласти на десерт, на більш чи менш віддалене майбутнє).

Тут же присутні профекції, птолемеєвські первинні дирекції, Aphesis (зодіакальне звільнення, використовується для визначення тривалості життя) та інші техніки.

На картинці – випадаючий список прогностичних технік у модулі Ed Greek Horoscope.

Ed Greek Horoscope

 

Declinations 

Все, пов’язане зі схиленнями (деклінаціями). Розділ включає антиси, конвертори графічні та цифрові - схилення (деклінація)/довгота, мідпойнти для схилення та інші похідні техніки.


Extra

Іще один великий розділ.

Астероїди 

Позиції, аспекти з наталом.

Flower

Дає наочне уявлення про аспекти до наталу в транзитах, прогресіях та сонячних дугах. Можна вибрати різні типи аспектів і кліком миші по перетину ліній викликати карту відповідного типу динаміки або Quadwheel, на якій показані всі ці види розворотів разом. Корисна річ.

Flower
 

Horary Houses

Дає можливість призначити першим домом будь-який (стандартний метод похідних домів у хорарній астрології), повернути карту відповідним чином і аналізувати її як первинну. Старі хорарщики-сноби такі речі зневажають - old school never dies 😁 Але початківцям буде корисно, щоб не зламати шию в пошуках сигніфікатора іграшки кота сусідки. 

Ingress

Викликає карту найближчої інгресії вибраної нами планети.

Jonas

Показує календар місячних циклів фертильності по методу д-ра Йонаса, про який я згадував тут

Звичайно, це не відміняє повноцінних елекцій, але все одно це мило, погодьтесь (десь бачив такий календарик за якісь гроші).

Latitude Horoscope

Унаочнює схилення планет (деклінації). Впевнений, корисно не тільки для початківців. 

Local Horizon Horoscope

Техніка Local Space. Чудовий модуль.

Мандала Лунацій

Розраховує по 7 пре- та пост-натальних лунацій. Кліком мишки можна викликати карту будь-якої з них. 

Те саме розраховується для пари Сонце-Меркурій у Mercury Elemental Year.

Moonphase

Показує прогресивні місячні фази на все життя. Будь-який період можна виділити і побудувати карту відповідної фази (а потім її накласти на натал через побудову дабл віл). Хороший модуль.

Пренатальні затемнення

Дуже зручна річ. Одним кліком викликається карта будь-якого із затемнень, ще кількома кліками її ж ми робимо транзитною (File-Synastry-Bi Wheel – і вибираємо, яка карта буде зовнішньою, а яка внутрішньою).

Symbols

Показує трактовки градусів зодіакального кола різних авторів. За промовчанням видає трактовки градусу натального Сонця. Можна вибрати позиції інших планет, Асцендента і тп.

Tyl Chart Synthesis

Аналіз по Ноелю Тілю. Дуже корисний модуль. Через меню Data викликається загальна схема, мідпойнти, фіксовані зірки, їхні з’єднання та інші цікаві штуки. Будує графіки і порівняльні таблиці. Ну і, звичайно, аспекти до наталу на сьогодні в сонячних дугах і вторинних прогресіях.

Tyl Chart Synthesis  Аналіз по Ноелю Тілю


Йдемо нижче по списку.

Fixed Stars

Видає список нерухомих зірок у з’єднанні з натальними об’єктами. Кнопкою Draw викликаємо натальну карту, де всі ці зірки відмічені.

Graph

Будує графіки різних аспектів транзит-натал і прогресія-натал на заданий період. 

Ми вибираємо типи аспектів, об’єкти наталу і динаміки. Відмічаємо точки на графіку, одним кліком викликаємо карту на вибраний момент.

Graph  Будує графіки різних аспектів транзит-натал і прогресія-натал
 

Harmonic

Як ви вже здогадались, тут модулі для аналізу гармонік.

List

Дуже корисний пункт. Тут вираховуються транзитні та/або прогресивні аспекти на заданий період. Тут же показані зміни напрямку руху і з’єднання з натальними куспидами. 

Спочатку виводиться список. Кнопка Graph виводить графік з лініями - коли аспект в орбі - та точки екзактів. Вибір події та клік по Calculate створює транзитну або прогресивну подвійну карту в окремому вікні. Можна вибрати і окрему одиночну транзитну карту. У списку прогресій буква Х перед подією означає подію в самій прогресивній карті. Буква Р – аспект між прогресивною та натальною планетою.

List


Medieval

Цей пункт меню вартий особливої уваги. 

Al Biruni’s Parts – список парсів або лотів Біруні. 

Horary Astrology 

Відкриває на перший погляд нічим не примітну карту, але головне тут з’являється, коли тиснеш пункт верхнього меню, який теж називається Horary Astrology. Тут вже знайомі нам додекатеморії, дуоденарії, антиси і тп.

✅ Пункт Choose Additional Lot дає нам лоти на вибір, але вони не відображатимуться, поки ви не виберете в нижчому пункті Outer Wheel Display пункт Show Additional Degree-based Lots. Списки лотів видаються через пункт Data-Additional Lots Listing і Major Lots Listing. 

В тому ж пункті Data ще багато чого. Тут підраховуються бали планет, міркування перед судженням, різні списки – аналіз сект, властивості градусів планет по Бонатті, Victor of the Chart (Ібн-Езра), мономойрії, з’єднання з зірками і тп.

Цікаве відкривається у підпункті Data-Significator Analysis – воно варте картинки. Бачите, яке багатство тут? 

Horary Astrology
 

Ви вибираєте сигніфікатора квезита (правителя дому) і бачите всю інфу про нього. За промовчанням сигніфікатор кверента - правитель першого + Місяць.

Єдиний недолік тут – про передачу світла воно бреше, це якийсь баг програми, очевидно (я про це спитаю на форумі потім). Але, з іншого боку, хто сказав, що можна відключити власну голову на час аналізу хорара і в усьому покладатися на бездушну машину.

Натомість тут застосовано унікальну техніку (більше ніде немає) обчислення лоту кінця справи, можете почитати про цей лот в Хелпі, це цікаво і заслуговує на експерименти. 


Ще у середньовічному модулі ми бачимо розрахунок фірдаріїв з періодами і підперіодами, середньовічну традиційну карту, багато в чому схожу на блок Horary Astrology, і Трутину Гермеса

 

І на десерт – розрахунок темпераменту по методу британської астрологині Доріан Грінбаум (Dorian Gieseler Greenbaum). Учениця Хенда, у нас майже не відома, але в західній астро-тусовці вона – авторитет. 

На цьому місці у фанатів інших методів розрахунку темпераменту закиплять мізки і затрусяться руки (у всіх пристрасних фанатів чогось наявний якийсь дисбаланс Вогню в карті, якщо ви гуманіст, їх треба розуміти і прощати). Сам я схиляюсь до методу Фроулі, але зовсім не проти іноді стрибнути у гречку з іншими авторами. 

розрахунок темпераменту по методу Доріан Грінбаум (Dorian Gieseler Greenbaum)


Progressions

Тут всі можливі види прогресій – їх тут безліч.

Returns

Соляри, лунари і карти повернень інших планет + Хірона.


Various

Дуже цікавий розділ з двома десятками модулів сучасної астрології, включаючи незнайомі мені (вам теж, я думаю) техніки, або такі, про які десь чув, але дуже здалеку.

Adams Horary

Контраверсійна, як на погляд прихильників класики, «нова хорарна» техніка Еванджелін Адамс (Evangeline Adams – можете загуглити). Автор методу відома декумбітурами, які стосувались хвороб публічних осіб, і які (начебто) давали чіткі передбачення. Кому не ліньки (якщо ви дочитали до цього місця, вам не ліньки, скоріше за все), почитайте про міс Адамс, це пізнавально, як мінімум. Стисло – будується нормальна хорарна карта, але реальні транзитні планети ігноруються, натомість у сітку домів «вставляються» всі елементи наталу кверента або хворого, якщо мова про декумбітури. Потім карта трактується, як нормальний хорар.

Aspect Power Analysis

Ідея, закладена в модуль – аналізується не тільки щільність аспекту по довготі, але й стосунки планет по схиленню, широті та висоті. Зліва – сильніші аспекти, справа – менш впливові (для цієї техніки). Як мінімум, ідея не дурна та цікава.

AT Mann Lifetime Cycles

Тут треба гуглити «Lifetime Astrology A.T. Mann». Можливо, щось у цьому є.

Coincidings

Модуль дозволяє шукати натальні карти зі схожими аспектами в наталі (які вибираємо ми), причому потім виводить окреме вікно браузера з лінками на Вікіпедію (якщо ці «співпадаючі» персонажі є у Вікіпедії).

Equal Housesystems

Модуль виправляє прикрість із відсутньою в основному списку системою домів – рівнознаковою. Корисне.

Graphical Chart Analysis

Теж корисно, особливо якщо карта нова і незнайома. Дає побіжну оцінку різних параметрів гороскопу у вигляді графіків.

House System Report

Показує, де знаходяться планети в різних системах домів. Цікаве.

Italo

В цьому пункті меню мене зацікавили модулі AstroPowerShape (розрахунок «впливовості» або чутливості планет, представлений у графіку). Тут треба читати Хелп для отримання деталей, якщо воно вас теж зацікавило, але воно точно має якийсь сенс. 

Також тут є корисний модуль Houses Resonance для швидкого порівняння двох гороскопів і визначення рівня задіяності тих самих домів у синастрії. Непоганий експрес-тест - якщо ви зробите це з картами добре знайомих людей, то побачите, що дуже грубо – але воно працює.

Наприклад, мій умовний «Якийсь Чувак», аби в молодості доля його звела з Джоан Баез, знайшов би з нею спільну мову в соціальних темах і трохи у фінансовій, як свідчить картинка. Далі б діло не пішло 😉 Діти, любові немає, лягайте спати ©

AstroPowerShape & Houses Resonance


🔔 Є модуль ведичної астрології з кількома під-модулями. На ньому не зупиняюсь, оскільки не розбираюсь у цьому (але пишуть – він гідний уваги).


Time

Вкладка верхнього меню з безліччю технік без прив’язки до натальної карти.

Календар транзитів на місяць (без прив’язки до наталу, як в меню Horoscope) у форматі настінного. 

Дуже гнучкі налаштування під себе. Дає можливість обирати планети, аспекти, вмикати/вимикати Місяць для певних аспектів, ретро рух, інгресії, без курсу, т. зв. OOB (Out of Bounds – загугліть), місячні фази, схід-захід Місяця і Сонця, затемнення, деклінації та зміни часової поправки.


В цьому ж меню ефемериди, астероїди, дуже функціональний модуль нерухомих зірок.


Find Eclipse

Чудовий модуль з багатьма функціями.

Можна вибирати вид затемнень (повні, кільцеподібні тощо), місячні і сонячні, градуси екліптики, де відбувались/відбуватимуться затемнення (наприклад, градус вашого Асцендента або якийсь хитрий натальний мідпойнт). 

Тут показується цикл Сароса, дата старту цього циклу і номер вибраного затемнення в циклі.

Клік по Calculate виводить карту вибраного затемнення.

Вишенька на торті – тут вказуються серії Сароса по Бернадет Бреді, трактовкам якої я особисто довіряю.


Модулі Flower і Graph дають корисну візуалізацію транзитів.

Модуль List має той самий функціонал, що і в натальному розділі, тільки для транзитів + тут додається калькуляція VOC.

Модуль MoonPhase дає місячні фази на рік, а Planetary hour – планетарні години на день.

Return Transit List видає списки солярів або повернень Меркурія, Венери або Марса зі списками різних аспектів вибраних планет до наталу. Причому тут же я можу знайти роки, коли, наприклад, Місяць при цьому обов’язково був би у Скорпіоні.

Seasons видає список сонцестоянь і рівнодень, клік по події будує карту.

Модуль Rise дає списки сходів-заходів, кульмінацій-антикульмінацій вибраних планет (по суті – з’єднань їх з кутами карти).

Розділ Tools містить багато корисної статистики та візуалізації. Найцікавішим пунктом тут є модуль ректифікації, проте з ним ще треба розбиратись.

Останній пункт в Tools це розрахунок Місяця без курсу з можливістю побудови карти на вибраний момент. 

Місяць без курсу


Help

В останньому пункті верхнього меню ви знайдете Хелп по самій програмі, Хелп по мові Астробейсік, якою вона написана (на ламерів тут чекає фрустрація, депресія і розпач, особисто я обрав шлях непротивлення злу насильством), тут же можна перевірити наявність оновлень, скачати додаткові модулі, отримати лінки на відеоінструкції англійською і на форум, а також подивитись авторів програми.


1. Підсумки

Переваги Planetdance:

  • Безкоштовна 
  • Універсальна. Містить розділи як для новачків, так і для професіоналів, класичні та сучасні аналітичні блоки
  • Регулярно і досить часто оновлюється, розвивається, доповнюється новими техніками
  • Гнучкі налаштування «під себе»
  • Привітний та функціональний форум для допомоги та обговорення

Недоліки програми (не аж надто критичні, але вони є):

  • У деяких модулях занадто щільний текст «наповзає» на сусідній текст та/або картинку
  • Деякі вікна не вміщуються в екран, край таблиці не читається, доводиться копіювати вміст і вставляти в блокнот, наприклад, щоб прочитати

UPD. Обидві зазначені вище проблеми виникають на моніторі з роздільною здатністю 1280x1024. На сучасному і більш поширеному зараз 1920х1080 всі незручності зникають. Перевірив особисто.

  • Баг у заявленому обчисленні передачі світла в хорарному модулі


2. Моя оцінка

Тут, як кажуть в Одесі – смотря как посмотреть.

10 із 10, якщо взяти до уваги, що Planetdance це безкоштовний софт. Принаймні, я не знаю кращої freeware астропрограми.

8 із 10, якщо порівнювати з усім відомим мені астрософтом, all over the world, включаючи просунутий і платний. Але тут є надія на прогрес Planetdance, оскільки автори не застигли в бронзі, а продовжують працювати (кажуть, підключитися може кожен).


Чого не вистачає особисто мені (так, Галя балувана, і я пам’ятаю, що це free software, але серце щемить і просить)

  • Повноцінного Electional модулю, де можна шукати події та періоди часу по заданих параметрах.

Наприклад, знайти час, коли: Управитель Асцендента не є перегріном + Місяць в «легких» аспектах із Юпітером + аспект із взаємною рецепцією правителя 2 дому з правителем Десцендента + немає аспектів в орбі транзитного Марса до натального Місяця. 

(до речі, дивлячись на динаміку розвитку програми, можна припустити, що такий модуль одного разу буде зроблено)

  • Схеми аспектів Moiety, яку б можна було встановити by default.


3. Підказки

  • Дивний значок півмісяця, який ви бачите, наприклад, у модулі Horoscope-Medieval-Medieval Traditional Chart – це не якийсь із лотів, як я подумав, вираховуючи його формулу бозна скільки часу, а пренатальна лунація, як з’ясувалось після пошуку по форуму (синій ромбик це Лот Духу).
    пренатальна лунація і Лот Духу в Planetdance

  • У зв’язку з чим підказую оптимальну схему пошуку, коли ви бачите щось незрозуміле (або щось, що вас лякає та не дає спати 😀) – шукайте по ключовому слову спочатку в Хелпі програми, потім у віконці пошуку на форумі, потім в Гуглі, а в якості останньої інстанції – створюйте тему і ставте питання на форумі.
  • Різні теки – різні конфігурації. Planetdance можна встановлювати скільки завгодно разів у різні теки на вашому комп’ютері. Можна зберегти одну конфігурацію для програми в одній теці, а програму в іншій використовувати з налаштуваннями by default, наприклад, або з іншими. 
  • Модуль ректифікації треба качати тут, встановлювати у відповідну теку Planetdance згідно інструкції та встановити модуль в головному вікні програми через пункт верхнього меню Help-Download.
  • Робіть бекапи, бо ваша конфігурація може злетіти при оновленні. Я завів від гріха окрему теку backup у головній теці програми. Всі люди на Землі діляться на тих, хто робить бекапи і на тих, хто їх не робить ©


Дивіться також мій старий огляд програми Horary Helper


Дописати коментар

Дякую за коментар! Він з'явиться тут, як тільки я його промодерую. Це швидко :)

Нові Старіші