Кілька думок про музику і радянсько-російську езотерику

 

Колись, спілкуючись із Джоном Фроулі (коли він тут проводив астрологічні семінари), зауважив, що він дивується, як це аудиторія не впізнає музичних цитат, старих мемів і навіть імен відомих рок-виконавців, коли він їх згадує на лекціях. Для людини, яка вийшла з контрсистемного британського молодіжного середовища, це виглядає дивним. Адже астрологи в будь-якій країні це за визначенням люди контркультури, анти-мейнстрим, так би мовити, і мали б на льоту впізнавати подібні культурні коди.

Пояснення такого нерозуміння, на мою думку, можна знайти в історії моди на езотерику в певних соціальних прошарках на Заході та в СРСР. Якщо у них поживним середовищем для нью-ейдж і всього подібного, включаючи астрологію, стала протестна молодь 60-х-70-х (в тому числі, хіпі, які зависали в різноманітних рок-тусовках), то тут це була радянська інтелігенція (образованщина за визначенням Солженіцина). 

Різниця в умовах розвитку цих течій – величезна, це прірва буквально. Там езотерика була (і є) однією з ознак протестної контркультури, тут – питомо радянської субкультури. Те, що там стало одним із проявів потягу до свободи і одним з елементів культурної революції 60-х, тут розвивалося під контролем і під негласним керівництвом КГБ і комсомольських функціонерів. Комуністична ідеологія помирала, у цю маячню не вірив уже ніхто, а специфічна "радянська езотерика" якраз вчасно стала зручним клапаном, через який можна було під контролем влади потихеньку випускати пару, не спричиняючи жодних незручностей для самої влади (ті, хто становив реальну небезпеку - або знищувались фізично, або відправлялись до системи ГУЛАГ).  

Езотерика на Заході – справжня контркультура, в СРСР – конформістська, абсолютно безпечна і ручна субкультура. Відчуйте різницю.
Відповідно, астрологія на Заході – один з методів дослідження світу, як фізика, наприклад. На пострадянських просторах – це квазірелігійний культ (з авторитарними астро-школами і відданими адептами). 

Повертаючись до музики – тому й не дивно, що для послідовників Вронського і Глоби абсолютно чужими і незрозумілими виявились езотеричні та містичні алюзії або прямі посилання в музиці Led Zeppelin або Genesis. 

В підсумку радянська езотерика органічно і безконфліктно вписалася в ідеологію "русского мира" або, згідно останньої редакції їхнього фюрера – "русской цивилизации". Відбулася, умовно кажучи, трансформація романтичної містики Гумільова в російський езотеричний фашизм Дугіна. 

Можливо, принаймні частково, усім цим можна пояснити дрейф немалої частини номінально українських астрологів у бік співпраці з російськими роботодавцями, після лютого 2022 їх навіть побільшало, здається – у людей, які формувалися в радянських езотеричних школах, "русский мир" і "особая русская духовность" є частиною ідентичності, вони нічого не можуть із собою вдіяти (хоча комерційний інтерес там теж присутній, звичайно).  

Всі ці речі важко зрозуміти (і важко пояснити) людям з Заходу, це дуже наше, пострадянське (це я згадую Фроулі та його музично-астрологічні алюзії).

музика езотерика

Ну і власне про музику. Збирався написати короткий коментар до плейлиста з українською музикою, який я створив на YouTube і Spotify, але думка сягнула захмарних висот, дотягнувшись аж до Дугіна і КГБ ☺ і вилилася в цю нотатку.
Це collaborative плейлист. Тобто, сюди ви можете додавати ваші улюблені композиції українських виконавців, дотичних до жанрів прог-рок, прог-метал та іншої заумі, яку не слухає ніхто, крім вас ☺ І це гарантовано не радянсько-російська, а західна музична традиція в українській інтерпретації.

На YouTube: https://www.youtube.com/playlist?list=PLXO-Dd0Ivindvvxo1SSPY0v4y6C2603ZS&jct=XpVnTsPVCbyR_CHJ2hKnJAu7HKUUTg 

На Spotify: 

Дописати коментар

Дякую за коментар! Він з'явиться тут, як тільки я його промодерую. Це швидко :)

Нові Старіші